LOGO

Sorø Amatør Teater spiller

Holberg på Tersløsegaard

Med ”Barselsstuen” åbner Holberg Museet sin sommersæson

Der venter kostelig komedie i Holberghaven, når Sorø Amatør Teater kommer og opfører Barselsstuen søndag den 2. juni. Stykket er blandt Ludvig Holbergs første komedier, skrevet i 1723 og stadig et af de mest populære med sin varmt godhjertede satire over den gamle indbildte hanrej Cortifz og hans kloge unge hustru Engelke. Handlingen har et komisk skær af frivolitet over sig. Samtidig spilles på hele registret i skildringen af omgangen mellem kvinder og mænd – medlidenhed, forfærdelse, latter og intriger. Typisk for Holberg er det den blot syttenårige fødende kvinde, der viser sig overlegen i takt og forstand.

Komedien opføres på scenen i haven neden for baronens trappe til Holbergs Mindestuer på sommersæsonens første åbningsdag. HolbergMuseet holder derefter åbent i alle weekender til og med søndag den 8. september.

Det er amatørskuespillere fra Sorø Amatør Teater, som besætter rollerne i komedien. Teatret har lang erfaring med at sætte Holbergs komedier op og har siden 1975 gennemspillet godt 20 af Holbergs komedier (han skrev i alt 33!). De teaterglade soranere har også i årenes løb opført skuespil af bl.a. Shakespeare, Tjekhov, Kjeld Abell, Gustav Wied, Soya og Ionesco. For tre år siden tog teatret den moderne dramatiker og Holberg Medalje modtager Nikoline Werdelin på sit repertoire med forestillingen ”Martas Tema”, som også blev vist på Tersløsegaard.

Søndag 2. juni kl. 15.30

Sæsonåbning med Holbergs komedie ”Barselsstuen” som opføres af Sorø Amatør Teater.

Entré: 100 kr.

Billetreservation: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. 7446 6770.

marta12 

Sorø Amatør Teaters skuespillere, fotograferet efter opførelsen af Martas Tema i 2016.

 

Lyksalig nat

hos Holberg

HolbergMuseet holder natåbent tirsdag den 4. juni kl. 19-23

Magdalone og Jeronimus byder inden for til natåbent i Holbergs stuer tirsdag den 4. juni klokken 19-23. Og klokken 22.00 kommer Ludvig Holberg selv til stede.

magdaogjerojandorfkopi

Det er skuespilleren Henrik Jandorf, som giver Holberg skikkelse i en optræden klokken 22.00. Jandorf, som gennem en snes år var ansat på Det Kgl. Teater, har tidligere med stor succes opført monologer med Holbergs autentiske ord, og det bliver bl.a. uddrag herfra, han i en kort forestilling vil underholde med. Magdalone vil aftenen igennem sørge for udskænkning af drikkevarer (varme og kolde) i en museumsstue, mens Jeronimus vil tage imod og fortælle om Holberg. Der er denne særlige nat gratis adgang (udskænkningen er dog mod rimelig betaling).

Natten på HolbergMuseet foregår i forbindelse med den kulturnat, der arrangeres i Dianalund. Initiativet omfatter bl.a. Menighedsrådet, Teaterforeningen, Kunstnergaarden, Ungdommens Røde Kors, Lokalarkivet, Borgerhuset og Filadelfias Museum. De vil alle åbne med diverse aktiviteter i løbet af kulturnatten den 4. juni, og der forsøges arrangeret transport mellem de forskellige steder med hestekøretøjer, cykeltaxier eller kirkebilen.

Tirsdag 4. juni 19-23

Natåbent museum med Holbergmonolog af Henrik Jandorf kl. 22.00

Ingen entré

 

 

 

Natur og folkesjæl

ved Sankt Hans bålet

 Tersløsegaard har i år inviteret forfatteren Kasper Støvring til at holde båltalen ved den traditionelle midsommerfest foran Holbergs bolig

 kasperstovring

 

Midsommerfesten er både en gammel tradition og en levende nutidig begivenhed over det ganske land. Tersløsegaard inviterer igen i år til åben Sankt Hans fest med stort bål på plænen mellem gadekæret og HolbergMuseet. Midsommertalen holdes ved otte-tiden, hvorefter bålet tændes mens der synges Midsommervise med musikledsagelse.

Forfatteren Kasper Støvring holder båltalen, som vil kredse om den danske natur og folkesjæl. Hans udgangspunkt er, at naturen i høj grad har formet os til dem, vi er. Det ses bl.a. i litteratur, sange, billedkunst og musik. Det handler om alt det, der har været med til at forme det danske sind. Fra den mørke vinter, der stimulerer tålmodighed, til de lyse nætter, der kalder den berømte danske sammenhængskraft frem. 

Kasper Støvring, som er bosat i Sorø, er cand. mag. i litteraturvidenskab og kendt som debattør, der taler for at fastholde Danmark, som det ser ud nu. Han har udgivet en række debatbøger og kunstnerbiografier, og han har undervist både på Syddansk Universitet og Handelskolen i Slagelse, ligesom han har været bibliotikar på Herlufsholm og er knyttet til Berlingske Tidende som blogger. Han har bl.a. skrevet om de mørke vinterdage, der nok er barske, men får os til at hygge os og samle styrke til at se frem mod de lyse sommernætter med fest og fællessang – præcis som det sker på Tersløsegaard til Midsommerfejringen.

 

Søndag 23. juni kl. 20.00

Sankt Hans fest på plænen foran Tersløsegaard med stort bål og fællessang. Båltaler: Kasper Støvring

Ingen entré.

 

 

 

Peder Paars genfortælles

af Holbergteatrets leder

i 300 året for udgivelsen

 

 Niels Vandrefalk præsenterer Holbergs skønlitterære gennembrud fra 1719

 

vandrefalklaeserpederpaars

 

 

Holbergs første skønlitterære værk udkom for 300 år siden. Det var den eventyrlige fortælling om købmand Peder Paars fra Kalundborg, som undervejs til sin forlovede i Aarhus strandede på Anholt. Bogen blev en succes, som har solgt i store oplag med nærmest uendelig holdbarhed. Værket blev senest genudgivet sidste år. Det var Aarhus Universitetsforlag, som sendte en ny udgave i handelen. 335 sider med uforlignelig holbergsk komik for kun 199,95 kr.

 

På Tersløsegaard markeres bogjubilæet søndag den 14. juli. Det er den suveræne formidler af den holbergske teatertradition Niels Vandrefalk, som kommer og genfortæller historien om Peder Paars. Som ung blev Niels Vandrefalk i 1960'erne på Det kgl. Teater oplært i Holbergrepertoiret og er siden fortsat i det spor. I 2004 etablerede han Holbergteatret i Sorø, som hver sommer opfører en af Holbergs komedier på friluftsscenen i Sorø Akademis smukke have.

 

Ludvig Holberg var 35 år, da han udgav Peder Paars. Først tre år senere begyndte han at skrive sine komedier. Men kursen mod den komiske satire blev sat med Peder Paars, som er en underholdende folkelig parodisk eventyrfortælling.

 

Bogen handler om en fantasiløs småborger, der fra Kalundborg begiver sig på en sørejse med kurs mod Aarhus, hvor hans trolovede Dorothea bor. På havet rejser en storm sig, og båden bliver knust mod kysten på en ukendt ø, som viser sig at være Anholt. Folkene på øen dukker op og plyndrer vraget og de skibbrudne, mens fogedens frivole datter Nille forelsker sig i Peder Paars og planlægger at flygte med ham. Men Peder Paars undslipper og sejler til Skagen, hvor nye forviklinger møder ham…

 

 

 

Søndag 14. juli kl. 15.30

300 året for udgivelsen af Peder Paars – Holbergteatrets leder Niels Vandrefalk fortæller.

Entré 100 kr.

 

Vokaljazz på dansk

med litterært afsæt

Tekster fra danske forfattere synges af Cathrine Legardh foran Søren Bebes trio

legardhtrist

 

Digte hentet i den danske litteraturs skatkiste kan udmærket fortolkes i jazzmusikkens sprog. Det vil den dygtige sangerinde Cathrine Legardh fornemt demonstrere, når hun giver koncert på HolbergMuseet Tersløsegaard. Ingen af Holbergs værker er med i repertoiret, men Legardh plukker blandt andet i tekster af Tove Ditlevsen (1917-76). Resultatet er en inderligt smuk melodisk fremførelse af lyrikken, understøttet af pianisten Søren Bebes fremragende trio med bassisten Kasper Tagel og den mesterlige trommeslager Anders Mogensen.

 

Cathrine Legardh er velkendt på jazzscenen. Den nu 45-årige sangerinde er et naturtalent, der i en årrække sang sig gennem jazzens standardrepertoire med forskellige bands på københavnske klubber for så endelig i 2006 at sige sit faste job som skolelærer op for helt at hellige sig sin musikalske karriere. Hun har sat sit eget personlige præg på jazzen ved navnlig at koncentrere sig om den nordiske tone med inspiration fra blandt andre svenske Monica Zetterlund, som også sang på sit modersmål. Undervejs har Cathrine Legardh studeret musik i London og New York, turneret i Europa og Kina, udgivet flere albums i eget navn og opnået DMA-nominering til årets bedste vokaljazzudgivelse.

 bebetrio

Ankermanden i trioen, der akkompagnerer sangen, er ligeledes rost og beundret for sin følsomme nordisk-melankolske lyd med mindelser om Jan Johansson og Bill Evans. Søren Bebe udmærker sig dertil ved for et par år siden at have bosat sig i Sorø med sin familie. Han har været vidt omkring i jazzen og bl.a. akkompagneret sangerinden Cæcilie Norby. Trioen med Kasper Tagel og Anders Mogensen har i mange år været et fast omdrejningspunkt for hans musik. De tre musikere fandt for godt ti år siden sammen i miljøet omkring det fynske Carl Nielsen Konservatorium (hvor de var undervisere), og de har både sammen og hver for sig gjort fornemme internationale karrierer og for længst opnået priser og titler som Årets Jazzmusikere. Trioen har indspillet flere plader, der karakteriseres som ”sublim jazz i verdensklasse”.

 

 

Søndag 28. juli kl. 15.30

Jazzkoncert dansk sang af Cathrine Legardh med Søren Bebes trio.

Cathrine Legardh, vokal, Søren Bebe, piano, Kasper Tagel, bas, og Anders Mogensen, trommer

Entré: 100 kr.

 

 

To prisbelønnede Holbergkendere

til Holbergdagen på Tersløsegaard

 Peter Zeeberg og Ida Jessen er hovedtalere søndag den 11. august

 

 peterzeebergholbegidajessen

Litteraturforskeren Peter Zeeberg har som redaktør af Ludvig Holbergs Skrifter ledet de seneste års nyudgivelser af Holbergs værker og den banebrydende digitale udgave af al Holbergs tekst på internetadressen holbergsskrifter.dk Tilsvarende tæt på Holbergs liv og skrifter har forfatteren Ida Jessen forestået den danske udgave af den digre Holberg-biografi ”Den store ensomme”, som den norske idéhistoriker og kulturminister Lars Roar Langslet skrev for nogle år siden.

Både Zeeberg og Jessen besøger Tersløsegaard på årets Holbergdag den 11. august for at tale og læse op. Begge er belønnede med litterære priser. Peter Zeeberg har i vinter modtaget årets HolbergMedalje. Ida Jessen har både opnået De Gyldne Laurbær og to gange været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris.

Holbergmedaljen er en af dansk litteraturs store priser. Den blev indstiftet i 1934 og gives som anerkendelse for et litterært eller videnskabeligt værk. Med Medaljen følger 75.000 kr., og der er tradition for, at årets prismodtager taler ved Holbergdagen på Tersløsegaard. Peter Zeeberg, som er cand. phil. og ph.d., belønnes navnlig for sin ”enestående evne til at omsætte krævende latinske tekster til et nutidigt, nuanceret og levende dansk.” En del af Holbergs tekster er skrevet på latin, blandt andet romanen Niels Klim, som Zeeberg for et par år siden nyoversatte til dansk. Zeeberg har også medvirket til undervisningen af Sorø Akademis elever med et udvalg af Holbergs latinske epigrammer.

Ida Jessen debuterede som forfatter i 1989 og har siden udgivet en række romaner, noveller og børnebøger. Den formentlig største folkelige succes har hun opnået med sin romanserie fra den fiktive jyske by Hvium. De første tre bøger fik i vinter efter næsten ti års pause en fortsættelse med romanen ”Telefon”. Hendes arbejde med oversættelsen af den norske Holbergbiografi ligger flere år tilbage, men Ida Jessen har nu alligevel svaret ja til at læse udvalgte afsnit op på Tersløsegaard.

 

Søndag 11. august kl. 15.30

Holbergdag med årets modtager af HolbergMedaljen cand. phil. Peter Zeeberg samt forfatteren Ida Jessen der læser op af Holbergbiografien ”Den Store Ensomme”, som hun har oversat fra norsk.

Entré 100 kr.

Bøgerne genfødtes

med Fugl Phønix

 Lederen af Sorø Akademis forskningsbibliotek fortæller historien om Holbergs store bogsamling

 

ann furholt

Bibliotikar Ann Furholt Pedersen fra Bibliotheca Academiae Soranae.

 Ludvig Holberg ejede en kostelig bogsamling med værker både af antikkens klassiske forfattere og sin samtids store litteratur. I Holbergs mindestuer på Tersløsegaard kan i dag inde i Holbergs arbejdsværelse ses en stor reol med hundreder af disse fornemme gamle bøger. Det er imidlertid en illusion, for bøgerne har aldrig været Holbergs egne, men er dubletter anskaffet af HolbergMuseet – og i øvrigt rummer reolen langt færre værker end Holberg faktisk havde samlet.

 

Hele Holbergs eget store bibliotek blev ved hans død i 1754 overdraget Sorø Akademi samtidig med at Akademiet overtog Tersløsegaard gods som den gave, der sikrede skolens overlevelse. På Akademiet indgik bogsamlingen i Bibliotheca Academiae Soranae, som var etableret i 1586 samtidig med skolens oprettelse. Men i 1813 indtraf en katastrofe. Akademiet brændte og hele biblioteket blev flammernes bytte.

 

Nu mere end 200 år senere er Bibliotheca Academiae Soranae ikke desto mindre forskningsbiblioteket med den formentlig fineste samling af Holbergs bøger blandt sine godt 100.000 antikvariske bind. Som fabeldyret Fugl Phønix genfødtes nemlig både skolen og biblioteket. Skolen (som i dag har netop Fugl Phønix i sit flag og på elevernes jakker) fik sin ny hovedbygning i 1827 og biblioteket begyndte fra 1823 møjsommeligt genanskaffelsen af udvalgte værker ved opkøb på auktioner. For eksempel blev i 1871 hele justitsråd Bangs store Holbergsamling erhvervet. I vor tid er hovedparten af bogbestanden og manuskriptsamlingerne registreret og søgbar via biblioteksdatabasen. De seneste mange år er arbejdet sket under ledelse af bibliotikar Ann Furholt Pedersen, som kommer og fortæller om det helt enestående bibliotek. Det ligger i en rød murstensbygning lige inden for Klosterporten og er kun åbent for offentligheden efter forudgående aftale.

 

Søndag 25. august kl. 15.30

Foredrag af bibliotekar Ann Furholt Pedersen om Holbergs bøger på Bibliotheca Academiae Soranae.

Entré 100 kr.

 

Musik til glæde

for Ludvig Holberg

Kammerkor fra Næstved giver koncert

cantemusnyere 

Hvis der overhovedet er noget om spøgelseshistorierne på Tersløsegaard (men der er der nu nok ikke!), så vil Ludvig Holberg fra det overjordiske træde ind i sine egne stuer som gespenst for at nyde koncerten den 8. september. For Holberg elskede musik. Han spillede selv både fløjte, violin og gambe og arrangerede utallige koncerter i ”Collegium Musicum” og ”Det Musikalske Societet”. Det var navnlig musik af Corelli og Bach, han holdt af – hvorimod han ikke kunne fordrage italienske operaer: ”Jeg har ingen behag i at høre disse italienske Sangere og Sangersker, som skieldede, klamredes, snorkede, græde og sukkede efter Tacten”, skrev han i sin Epistel 286!

Kammerkoret Cantemus, som giver koncerten på Tersløsegaard, kommer ikke fra Italien, men fra Næstved. Cantemus er latin og betyder: ”lad os synge”, og det har koret gjort siden 1985. Fra starten har det været et seriøst arbejdende klassisk kammerkor, der gerne synger såvel kernerepertoiret af danske sange og salmer som større værker af f.eks. Händel, Dvořák, Brahms og Fauré. Siden 2017 har koret været ledet af dirigent Jørgen Graven Nielsen.

Cantemus består i dag af 24 sangere, der hvert år synger 8- 10 koncerter rundt omkring på Sjælland med hovedvægten lagt på kirkekoncerter. Desuden har koret tradition for at deltage i projekter med andre kor fra regionen, og har bl.a. medvirket i opførelser af Johannes Brahms Ein Deutsches Requiem og Carl Nielsens Fynsk Forår.

Søndag 8. september kl. 15.30

Sæsonafslutning: Musik fra Holbergs tid: koncert med kammerkoret Cantemus.

Entré 100 kr.

 

Til toppen