LOGO

Ny Holberg statue

opstilles i Tersløse

Portræt af Ludvig Holberg hugget i sten afsløres foran Tersløsegaard søndag den 5. juli

Ludvig Holberg kommer nu til at stå i forhaven til sin herregård med ansigtet vendt mod kirken på den anden side af Holbergsvej i Tersløse. På søndag den 5. juli vil en ny stenskulptur af den berømte forfatter blive afsløret ved en lille højtidelighed foran Tersløsegaard. Det er første gang en statue af Holberg opstilles siden 1898, da Bissens Holbergstatue blev stillet op i Sorø Akademihave. Statuen af Holberg foran Det Kgl. Teater, udført af Theobald Stein, er fra 1875.

Den ny Holbergskulptur skænkes Tersløsegaard af den lokale kunstner Rune Glyholt, som i sin udformning af Holbergs hoved har været inspireret af den buste, Bertel Thorvaldsen udførte i 1839 (som findes i Røde Sal på Sorø Akademi og i kopi på Tersløsegaard). Hovedet monteres på en mandshøj sokkel, doneret af Stenhuggeriet i Jyderup. Skulpturen placeres i et støbt fundament foran bøgehækken og den gamle brønd, så Holberg bliver synlig fra landevejen.

Rune Glyholt har et taget et halvt århundredes tilløb til at skabe sin Holbergfigur. I 1969 købte han Tersløses gamle bageri og forsamlingshus over for Tersløsegaard og etablerede autoværksted på stedet. Der gik han så med sideblik til Holbergs bolig og skruede på biler indtil 2008, da han solgte værkstedet (det eksisterer stadig som ”Glyholt Auto”) for at hellige sig sin passion for billedkunst. Som formand for den fond, der overtog afdøde kunstner Lars Saltofte Larsens bondegård og omfattende samling af malerier og skulpturer har han været primus motor i udviklingen af institutionen, der nu kendes som ”Kunstnergaarden” i Dianalund. På gården er både indrettet malerværksted og stenhuggerværksted, og det er her, autodidakte Rune Glyholt har udfoldet sine kunstneriske ambitioner.

275 års jubilæum markeres samtidig

Afsløringen af Holbergskulpturen foretages af Den Holbergske Stiftelses bestyrelsesmedlem Susanne Søhuus søndag den 5. juli klokken 13.00. På dagen markeres samtidig 275-års jubilæet for Holbergs køb af Tersløsegaard. Det var i 1745 Ludvig Holberg erhvervede Tersløsegaard. Han havde nogle år forinden købt Brorupgaard i nærheden af Slagelse og sammenlagde de to ejendomme til det store gods, som fik navnet ”Friherreskabet Holberg”. Det kommer historikeren Stig Fjord Nielsen til Tersløsegaard kl. 14.30.for at fortælle om. Stig Fjord Nielsen, som bor i Bildsø ved Storebæltskysten, er cand. mag. i historie og samfundsfag fra København Universitet. Han har gennem mange år arbejdet med formidling af historie, navnlig vestjællandsk lokalhistorie, og har skrevet bl.a. ”Slagelse Centralbibliotek gennem 100 år” og ”H.C. Andersen og Vestsjælland” samt ikke mindst ”Ludvig Holberg – en godsejer på Vestsjælland”.

Søndag 5. juli

Kl. 13.00 : Afsløring af ny Holbergstatue foran Tersløsegaard

Kl. 14.30 : Holberg som godsejer – 275 års jubilæum for Holbergs køb af Tersløsegaard. Historikeren Stig Fjord Nielsen fortæller. (Entré: 100 kr.)

Rejsen fra Norge

I Holbergs kølvand er en nulevende nordmand kommet til Danmark og har fået succes med sin kunst

 

Knap 300 år efter den unge Ludvig Holberg drog fra den norske vestkyst til København, foretog hans 16-årig landsmand Snorre Kirk samme rejse. Og ligesom Holberg forblev han i Danmark og opnåede stor anerkendelse som kunstner. Men her hører ligheden op. Snorre Kirk kom ikke fra Bergen, men fra Ålesund længere nordpå. Han rejste ikke alene, men med sin familie. Og det var ikke i litteraturens verden, han slog igennem, men i musikkens. Søndag den 26. juli besøger han Holbergs herregaard for at give koncert med sin jazzkvartet.

snorrekirkSnorre Kirk er både orkesterleder, komponist og trommeslager. Fra han i 1997 ankom til Danmark, gik der 15 år før han fik sit store gennembrud. Det var i 2012, da han udgav albummet "Blues Modernism". Musikken er stilren swingblues med tydelig inspiration fra store mestre som Duke Ellington, Charlie Mingus og 1950'ernes unge Miles Davis. Albummet blev nomineret til "Årets Jazzudgivelse" ved Danish Music Awards og blev flot placeret på Top 10. Siden har Snorre Kirk gjort sig bemærket med flere af de mest prominente jazzmusikere i Skandinavien samt med internationale musikere som Diane Schuur, Stephen Riley og Eric Reed. Han er i dag en efterspurgt gæst i internationale jazzklubber og på festivaler - og har også tidligere medvirket i Sorø Jazzfestivalen.

Med sig til Tersløsegaard har Snorre Kirk et fint skandinavisk hold med den fremragende tenorsaxofonist Jan Harbeck i front. Med mere end 20 udgivelser bag sig og en Bent Jædig-pris i bagagen tilhører Harbeck superligaen af danske jazzmusikere. På klaver medvirker den svenske pianist Calle Brickman, nyslået modtager af Erik Moseholm-prisen, og på kontrabas det unge stortalent Anders Fjeldsted.

 

Søndag 26. juli kl. 15.30

Jazzkoncert (i samarbejde med Sorø Jazzfestival) – den norske trommeslager Snorre Kirk med sin kvartet: Snorre Kirk, trommer, Jan Harbeck, sax, Calle Brickman, klaver, og Anders Fjeldsted, bas. Læs mere HER.

Entré: 150 kr.

 

 

To herlige komedier opføres

på Holbergs egen herregård

AFLYSNING !  Teatrets ledelse har meddelt, at coronavirus-bestemmelserne om karantæne og begrænsning af deltagere i forsamlinger forhindrer skuespillerne i at samles til prøver. Derfor må teatret erkende, at det bliver umuligt at indøve og opføre komedierne.

Overdådig herregårdsdag søndag den 16. august Ludvig Holbergs Tersløsegaard. Her opføres både ”Pernilles korte frøkenstand” og ”Den forvandlede brudgom”. Desuden forevisning af Holbergs stuer og åben herregårdshave med salg af egne grøntsager, urter og frugter

 

Tersløsegaard nær ved Sorø er en herregård, javel. Men ikke en hvilken som helst. Det var her, det danske teaters fader Ludvig Holberg boede i årene 1745-54. Så det er oplagt, at netop Tersløsegaard på den store landsdækkende Herregaardsdag søndag den 16. august, byder publkum på opførelse af Holbergs komedier. Hele to af disse herlige skuespil opføres på herregårdens havescene. Begge trækker muntre tråde fra 1700-tallet til nutidens aktuelle spørgsmål. ”Pernilles korte frøkenstand” handler om børn, der er blevet fjernet fra deres forældre og siden forbyttede. Det får Holberg en lystig komedie ud af med en intrige, som folder sig ud, da et af børnene som teenager loves bort til en gammel mand i et arrangeret ægteskab! Den anden komedie er ”Den forvandlede brudgom”. Her er en 60-årig giftelysten dame hovedperson i en glat og letløbende en-akter, hvor alle medvirkende er kvinder. Det var Holbergs allersidste komedie (ud af 33), forfattet året før han døde, og skuespillet vidner i bund og grund om hans overbevisning om kvindekønnets duelighed. Ligestilling var dengang en uforfærdet opsigtsvækkende holdning.

Komedierne opføres af Bagsværd Amatør Scene i Holbergs originale versioner med skuespillere iklædt flotte kostumer og Holberghavens scene som smuk kulisse. Det meget velanskrevne amatørteater fra Bagsværd har siden sin start i 1954 indstuderet mere end 150 forestillinger, deriblandt adskillige Holberg-komedier. Tre gange tidligere har teatret gæstespillet på Tersløsegaard med komedierne ”Barselsstuen”,Don Ranudo de Colibradosog ”Den stundesløse”.

Ludvig Holberg købte Tersløsegaard i 1745. Det var dengang et meget stort gods med tusinder af tønder land ager og skov, 148 bøndergårde, tre møller, et teglværk og fem kirker. Herregårdens trefløjede hovedbygning, opført 1739 i barokstil, er i dag museum, omgivet af to hektar have med frugttræer, usprøjtede grøntsager, urter og blomster, indrammet af store avnbøghække i kvadranter. Holberg, der var ugift og barnløs, testamenterede hele godset til Sorø Akademi, som overtog skov- og landbrugsdriften.

Både museet og haven er åben på Herregårdenes dag søndag den 16. august kl. 12-17. Indendøre fortæller museets foreviser om Holberg og Tersløsegaard, mens herregårdens havefolk viser rundt i haven. Desuden er der denne ene dag salg af havens afgrøder såsom ærter, gulerødder, porrer, hvidløg, spidskål, lægeurter, blomsterbuketter og måske tidlige æbler. Fra et havetelt tillbydes endvidere servering af kolde og varme drikke og måske smagsprøver – alt efter høstudbyttet!

Herregårdens dag er et initiativ, der sigter mod at styrke bevidstheden om den vigtige, fælles kulturarv, landets godt 700 herregårde udgør. Det er Herregårdsmuseet Gammel Estrup på Djursland, som med støtte fra NordeaFonden koordinerer begivenhederne på de herregårde, som holder åbent den 16. august.

 

Søndag 16. august kl. 12-17

Herregårdenes Dag: To Holbergkomedier: ”Pernilles korte Frøkenstand” og ”Den forvandlede Brudgom” opføres af Bagsværd Amatør Scene. KOMEDIERNE AFLYSES, men det øvrige program gennemføres: Forevisning af LudvigHolberg Museet og herregårdshaven. Salg af havens afgrøder og servering af drikkevarer m.m. Læs mere HER.

Entré: 60 kr.

Dagens program:

Kl. 12.00-15.00 : Forevisning af Holberg Museet og herregårdshaven. Salg af havens afgrøder og servering af drikkevarer m.m. i serveringsteltet.

Kl. 15.00 - 16.00 : ”Pernilles korte Frøkenstand” opføres på havescenen AFLYST!

Kl. 16.00 – 16.30 : Pause, serveringsteltet er åbent

kl. 16.30 – 17.00 : ”Den forvandlede Brudgom” opføres på havescenen AFLYST!

Forening af musik og teater

To fine kunstnere mødes i Holbergs stuer: Koncertpianisten Steen Pade og skuespilleren Henrik Jandorf

Klaverkoncert sammen med udvalgte Holberg-tekster. Det er det originalt fornyende program, som præsenteres på Ludvig Holberg Museet søndag den 23. august. Inde i Holbergs autentiske stuer fra 1700-tallet mødes Steen Pade og Henrik Jandorf omkring et fornemt koncertklaver. Pade er pianist og komponist, tidligere rektor for Det Kgl. Danske Musikkonservatorium. Jandorf er skuespiller, mangeårig fast medlem af ensemblet på Det Kgl. Teater. Temaet er ”vand”, udtrykt bl.a. gennem Debussy's ”Sunkne Katedral” foruden korte klaverstykker af Ravel, Chopin og Pades egne kompositioner afvekslende med oplæsning. I Holbergs omfattende værk er vand et genkommende tema. I modsætning til vore dages angst for vandets stigning bekymrede Holberg sig for at jorden skulle forgå af mangel på vand for at blive fortæret af klodens indre ild! Forestillingen forventes at få et samlet uafbrudt halvanden time langt forløb fra kl 15.30.

Søndag 23. august kl. 15.30

Klaverkoncert med Steen Pade og oplæsning af skuespiller Henrik Jandorf. Temaet er ”vand”, ”Den sunkne katadral” af Debussy m.m.

Entré: 125 kr.

NB. Begrænset plads. Koncerten er inden døre i Holbergs stuer. Reservation: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. 7446 6770 (telefonsvarer)

Teatret som åndskraft

Bertel Haarder har overtaget ansvaret som bestyrelsesformand for Det Kongelige Teater * Nu besøger han Tersløsegaard hvor Ludvig Holberg levede sine sidste år

bertelhaarderNæppe nogen dansk politiker har haft mere og længerevarende ansvar end Bertel Haarder. Han blev første gang valgt til Folketinget i 1975 og er i dag Tingets nestor. Samtidig har han siden 1982 været minister i den ene regering efter den anden og har slået alle rekorder som den længst siddende minister siden systemskiftet i 1901. Nu er han som 75-årig udpeget som formand for Det Kongelige Teaters bestyrelse. Som sådan varetager Bertel Haarder det overordnede ansvar for teatrets cirka 780 årlige forestillinger inden for genrerne ballet, koncert, skuespil og opera. På årets finanslov er afsat 528 mio. kr. til teatret.

Siden 1748 har Det Kongelige Teater været Danmarks nationalscene. Åbningsforestillingen for 272 år siden var Ludvig Holbergs ”Den Politiske Kandestøber”, og siden er Holbergs komedier opført tusinder af gange på teatrets skrå brædder. Indtil begyndelsen af indeværende århundrede kunne man endda med usvigelig sikkerhed regne med mindst en Holberg-forestilling i hver sæson. I de senere års repertoire er der blevet længere mellem Holbergs skuespil, selvom Holbergs rolle som det danske teaters fader forbliver uanfægtet. Om blot to år, i 2022, er det præcis 300 år siden, teatret fødtes, da der for første gang nogensinde vistes skuespil på dansk sprog for almindelige danskere (i modsætning til hoffet og adelen, der havde kunnet forlyste sig med skuespil på fransk og tysk). Det var på Grønnegade Teatret, og det var Holberg, der havde skrevet det første danske skuespil. I årene derefter fortsatte han med kolossal åndskraft sin poetiske raptus og forfattede 25 komedier på blot tre år!

Søndag 6. september 15.30: Formanden for Det Kgl. Teater Bertel Haarder (MF): Teatret som åndskraft. 

Entré: 100 kr.

Reservation: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. 74 46 67 70 (telefonsvarer).

Til toppen