LOGO

Peder Paars genfortælles

af Holbergteatrets leder

i 300 året for udgivelsen

 

 Niels Vandrefalk præsenterer Holbergs skønlitterære gennembrud fra 1719

 

vandrefalklaeserpederpaars

 

 

Holbergs første skønlitterære værk udkom for 300 år siden. Det var den eventyrlige fortælling om købmand Peder Paars fra Kalundborg, som undervejs til sin forlovede i Aarhus strandede på Anholt. Bogen blev en succes, som har solgt i store oplag med nærmest uendelig holdbarhed. Værket blev senest genudgivet sidste år. Det var Aarhus Universitetsforlag, som sendte en ny udgave i handelen. 335 sider med uforlignelig holbergsk komik for kun 199,95 kr.

 

På Tersløsegaard markeres bogjubilæet søndag den 14. juli. Det er den suveræne formidler af den holbergske teatertradition Niels Vandrefalk, som kommer og genfortæller historien om Peder Paars. Som ung blev Niels Vandrefalk i 1960'erne på Det kgl. Teater oplært i Holbergrepertoiret og er siden fortsat i det spor. I 2004 etablerede han Holbergteatret i Sorø, som hver sommer opfører en af Holbergs komedier på friluftsscenen i Sorø Akademis smukke have.

 

Ludvig Holberg var 35 år, da han udgav Peder Paars. Først tre år senere begyndte han at skrive sine komedier. Men kursen mod den komiske satire blev sat med Peder Paars, som er en underholdende folkelig parodisk eventyrfortælling.

 

Bogen handler om en fantasiløs småborger, der fra Kalundborg begiver sig på en sørejse med kurs mod Aarhus, hvor hans trolovede Dorothea bor. På havet rejser en storm sig, og båden bliver knust mod kysten på en ukendt ø, som viser sig at være Anholt. Folkene på øen dukker op og plyndrer vraget og de skibbrudne, mens fogedens frivole datter Nille forelsker sig i Peder Paars og planlægger at flygte med ham. Men Peder Paars undslipper og sejler til Skagen, hvor nye forviklinger møder ham…

 

 

 

Søndag 14. juli kl. 15.30

300 året for udgivelsen af Peder Paars – Holbergteatrets leder Niels Vandrefalk fortæller.

Entré 100 kr.

 

Vokaljazz på dansk

med litterært afsæt

Tekster fra danske forfattere synges af Cathrine Legardh foran Søren Bebes trio

legardhtrist

 

Digte hentet i den danske litteraturs skatkiste kan udmærket fortolkes i jazzmusikkens sprog. Det vil den dygtige sangerinde Cathrine Legardh fornemt demonstrere, når hun giver koncert på HolbergMuseet Tersløsegaard. Ingen af Holbergs værker er med i repertoiret, men Legardh plukker blandt andet i tekster af Tove Ditlevsen (1917-76). Resultatet er en inderligt smuk melodisk fremførelse af lyrikken, understøttet af pianisten Søren Bebes fremragende trio med bassisten Kasper Tagel og den mesterlige trommeslager Anders Mogensen.

 

Cathrine Legardh er velkendt på jazzscenen. Den nu 45-årige sangerinde er et naturtalent, der i en årrække sang sig gennem jazzens standardrepertoire med forskellige bands på københavnske klubber for så endelig i 2006 at sige sit faste job som skolelærer op for helt at hellige sig sin musikalske karriere. Hun har sat sit eget personlige præg på jazzen ved navnlig at koncentrere sig om den nordiske tone med inspiration fra blandt andre svenske Monica Zetterlund, som også sang på sit modersmål. Undervejs har Cathrine Legardh studeret musik i London og New York, turneret i Europa og Kina, udgivet flere albums i eget navn og opnået DMA-nominering til årets bedste vokaljazzudgivelse.

 bebetrio

Ankermanden i trioen, der akkompagnerer sangen, er ligeledes rost og beundret for sin følsomme nordisk-melankolske lyd med mindelser om Jan Johansson og Bill Evans. Søren Bebe udmærker sig dertil ved for et par år siden at have bosat sig i Sorø med sin familie. Han har været vidt omkring i jazzen og bl.a. akkompagneret sangerinden Cæcilie Norby. Trioen med Kasper Tagel og Anders Mogensen har i mange år været et fast omdrejningspunkt for hans musik. De tre musikere fandt for godt ti år siden sammen i miljøet omkring det fynske Carl Nielsen Konservatorium (hvor de var undervisere), og de har både sammen og hver for sig gjort fornemme internationale karrierer og for længst opnået priser og titler som Årets Jazzmusikere. Trioen har indspillet flere plader, der karakteriseres som ”sublim jazz i verdensklasse”.

 

 

Søndag 28. juli kl. 15.30

Jazzkoncert dansk sang af Cathrine Legardh med Søren Bebes trio.

Cathrine Legardh, vokal, Søren Bebe, piano, Kasper Tagel, bas, og Anders Mogensen, trommer

Entré: 100 kr.

 

 

To prisbelønnede Holbergkendere

til Holbergdagen på Tersløsegaard

 Peter Zeeberg og Ida Jessen er hovedtalere søndag den 11. august

 

Litteraturforskeren Peter Zeeberg har som redaktør af Ludvig Holbergs Skrifter ledet de seneste års nyudgivelser af Holbergs værker og den banebrydende digitale udgave af al Holbergs tekst på internetadressen holbergsskrifter.dk Tilsvarende tæt på Holbergs liv og skrifter har forfatteren Ida Jessen forestået den danske udgave af den digre Holberg-biografi ”Den store ensomme”, som den norske idéhistoriker og kulturminister Lars Roar Langslet skrev for nogle år siden.

Både Zeeberg og Jessen besøger Tersløsegaard på årets Holbergdag den 11. august for at tale og læse op. Begge er belønnede med litterære priser. Peter Zeeberg har i vinter modtaget årets HolbergMedalje. Ida Jessen har både opnået De Gyldne Laurbær og to gange været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris.

Holbergmedaljen er en af dansk litteraturs store priser. Den blev indstiftet i 1934 og gives som anerkendelse for et litterært eller videnskabeligt værk. Med Medaljen følger 75.000 kr., og der er tradition for, at årets prismodtager taler ved Holbergdagen på Tersløsegaard. Peter Zeeberg, som er cand. phil. og ph.d., belønnes navnlig for sin ”enestående evne til at omsætte krævende latinske tekster til et nutidigt, nuanceret og levende dansk.” En del af Holbergs tekster er skrevet på latin, blandt andet romanen Niels Klim, som Zeeberg for et par år siden nyoversatte til dansk. Zeeberg har også medvirket til undervisningen af Sorø Akademis elever med et udvalg af Holbergs latinske epigrammer.

Ida Jessen debuterede som forfatter i 1989 og har siden udgivet en række romaner, noveller og børnebøger. Den formentlig største folkelige succes har hun opnået med sin romanserie fra den fiktive jyske by Hvium. De første tre bøger fik i vinter efter næsten ti års pause en fortsættelse med romanen ”Telefon”. Hendes arbejde med oversættelsen af den norske Holbergbiografi ligger flere år tilbage, men Ida Jessen har nu alligevel svaret ja til at læse udvalgte afsnit op på Tersløsegaard.

 

Søndag 11. august kl. 15.30

Holbergdag med årets modtager af HolbergMedaljen cand. phil. Peter Zeeberg samt forfatteren Ida Jessen der læser op af Holbergbiografien ”Den Store Ensomme”, som hun har oversat fra norsk.

Entré 100 kr.

Besøg Holberg på

Herregårdenes dag

herregaardsdaglogoHolbergs herregård Tersløsegaard har både åbent museum, haverundvisning og salg af egne grøntsager, urter og frugter søndag den 18. august

 

 

 

tersloesegaardflag

 

Over indgangsdøren til Tersløsegaard står skrevet: ”Her levede Ludvig Holberg sine sidste somre, glad ved at ordne et urede og bedre bondens kår”. Den store komedieforfatter var nemlig også herremand. I 1745 købte han Tersløsegaard og ejede til sin død i 1754 det vældige gods med tusinder af tønder land ager og skov, 140 bøndergårde, tre møller, et teglværk og fem kirker. Herregårdens trefløjede hovedbygning, opført 1739 i barokstil, er i dag museum, hvor Holbergs stuer kan besøges. Ejendommen er omgivet af to hektar have med frugttræer, usprøjtede grøntsager, urter og blomster, indrammet af store avnbøghække i kvadranter.

Både museet og haven er åben på Herregårdenes dag søndag den 18. august kl. 12-16. Indendøre fortæller museets foreviser om Holberg og Tersløsegaard, mens herregårdens havefolk viser rundt i haven. Desuden er der denne ene dag salg af havens afgrøder såsom ærter, gulerødder, porrer, hvidløg, spidskål, lægeurter, blomsterbuketter og måske tidlige æbler. Fra et havetelt tillbydes endvidere servering af kolde og varme drikke og måske smagsprøver – alt efter høstudbyttet!

Holberg bosatte sig i herregårdens hovedbygning over for kirken i Tersløse og varetog personligt ledelsen af driften. Ved overtagelsen var godset temmelig misrøgtet, men Holberg var dygtig og opnåede store resultater. I modsætning til mange af datidens herremænd, der piskede de stavnsbundne bønder til arbejde, opmuntrede Holberg sine tusinder af ansatte med penge til udvidelse af stalde og køb af heste og andre moderne redskaber. Resultatet var, at høstudbyttet voksede med hele 30 pct. i de ni år, Holberg havde godset. Så det var med rette, Holberg fik det eftermæle, at han ”bedrede bondens kår og skabte orden i et urede”. Holberg, der var ugift og barnløs, testamenterede hele godset til Sorø Akademi, som siden har stået for skov- og landbrugsdriften.

 

Herregårdenes dag er et nyt initiativ, der sigter mod at styrke bevidstheden om den vigtige fælles kulturarv, landets godt 700 herregårde udgør. Det er Herregårdsmuseet Gammel Estrup på Djursland, som med støtte fra NordeaFonden koordinerer begivenhederne på de herregårde, som holder åbent den 18. august. På Sjælland er det foruden Tersløsegaard bl.a. Selsø, Skjoldnæsholm, Vognserup og Kragerup.

 

Søndag 18. august kl. 12-16

Herregårdenes dag: Forevisning af LudvigHolberg Museet og herregårdshaven. Salg af havens afgrøder og servering af drikkevarer m.m.

Entré: 50 kr.

TERSLØSEGAARD

Holbergsvej 101, 4293 Dianalund

www.tersloesegaard.dk

Kontakt: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. 7446 6770

Operadebut i Holbergs stue

Louise Pape

 

 

FørOgEfter” er sopranen Louise Papes solistdebut fra Syddansk Musikkonservatorium, hvor hun til efteråret afslutter sin solistuddanelse. Programmet er en opera, som foregår i en stue. Derfor er Holbergs stue på Tersløsegaard velegnet. Operaen handler om håb, forventning og bristede drømme. Der er store følelser i spil helt tæt på tilhørerne. Publikum trækkes ind i en giftefærdig kvindes univers. Hun gøres klar til den store dag, men noget går galt og hun bliver aldrig gift! Hvad gør sorg og svigt ved denne kvinde?

Musikken er i første del sammensat af forskellige sange af bla. Messiaen, Gounod, Menotti og Carl Nielsen. Anden del er en dansk udgave af Dominick Argentos opera “Miss Havishams Wedding Night” fra 1981. Det er en moderne opera for én sanger. Den varer 35-40 min.

Louise Pape er operasanger, bosat i Sorø, hvor hun er sanglærer for Sorø Drengekor. Louise har optrådt som solist og korist på bl.a. Den Fynske Opera, Opera Hedeland og Det Kongelige Teater og flere gange tidligere medvirket i Sorø Internationale Musikfestival. Hun akkompagneres af Cecilie Holst Markussen, klaver, og Yngvild Vivja Haaland Ruud, akkordeon.

 

Onsdag 21. august kl. 18.30

Opera: ”Før Og Efter”, Louise Papes debutkoncert, arrangeret af Klassisk i Sorø

Entré: 150 kr.

NB: Billetreservation: www.ticketmaster.dk

 

 

 

Bøgerne genfødtes

med Fugl Phønix

 Lederen af Sorø Akademis forskningsbibliotek fortæller historien om Holbergs store bogsamling

 

ann furholt

Bibliotikar Ann Furholt Pedersen fra Bibliotheca Academiae Soranae.

 Ludvig Holberg ejede en kostelig bogsamling med værker både af antikkens klassiske forfattere og sin samtids store litteratur. I Holbergs mindestuer på Tersløsegaard kan i dag inde i Holbergs arbejdsværelse ses en stor reol med hundreder af disse fornemme gamle bøger. Det er imidlertid en illusion, for bøgerne har aldrig været Holbergs egne, men er dubletter anskaffet af HolbergMuseet – og i øvrigt rummer reolen langt færre værker end Holberg faktisk havde samlet.

 

Hele Holbergs eget store bibliotek blev ved hans død i 1754 overdraget Sorø Akademi samtidig med at Akademiet overtog Tersløsegaard gods som den gave, der sikrede skolens overlevelse. På Akademiet indgik bogsamlingen i Bibliotheca Academiae Soranae, som var etableret i 1586 samtidig med skolens oprettelse. Men i 1813 indtraf en katastrofe. Akademiet brændte og hele biblioteket blev flammernes bytte.

 

Nu mere end 200 år senere er Bibliotheca Academiae Soranae ikke desto mindre forskningsbiblioteket med den formentlig fineste samling af Holbergs bøger blandt sine godt 100.000 antikvariske bind. Som fabeldyret Fugl Phønix genfødtes nemlig både skolen og biblioteket. Skolen (som i dag har netop Fugl Phønix i sit flag og på elevernes jakker) fik sin ny hovedbygning i 1827 og biblioteket begyndte fra 1823 møjsommeligt genanskaffelsen af udvalgte værker ved opkøb på auktioner. For eksempel blev i 1871 hele justitsråd Bangs store Holbergsamling erhvervet. I vor tid er hovedparten af bogbestanden og manuskriptsamlingerne registreret og søgbar via biblioteksdatabasen. De seneste mange år er arbejdet sket under ledelse af bibliotikar Ann Furholt Pedersen, som kommer og fortæller om det helt enestående bibliotek. Det ligger i en rød murstensbygning lige inden for Klosterporten og er kun åbent for offentligheden efter forudgående aftale.

 

Søndag 25. august kl. 15.30

Foredrag af bibliotekar Ann Furholt Pedersen om Holbergs bøger på Bibliotheca Academiae Soranae.

Entré 100 kr.

 

Musik til glæde

for Ludvig Holberg

Kammerkor fra Næstved giver koncert

cantemusnyere 

Hvis der overhovedet er noget om spøgelseshistorierne på Tersløsegaard (men der er der nu nok ikke!), så vil Ludvig Holberg fra det overjordiske træde ind i sine egne stuer som gespenst for at nyde koncerten den 8. september. For Holberg elskede musik. Han spillede selv både fløjte, violin og gambe og arrangerede utallige koncerter i ”Collegium Musicum” og ”Det Musikalske Societet”. Det var navnlig musik af Corelli og Bach, han holdt af – hvorimod han ikke kunne fordrage italienske operaer: ”Jeg har ingen behag i at høre disse italienske Sangere og Sangersker, som skieldede, klamredes, snorkede, græde og sukkede efter Tacten”, skrev han i sin Epistel 286!

Kammerkoret Cantemus, som giver koncerten på Tersløsegaard, kommer ikke fra Italien, men fra Næstved. Cantemus er latin og betyder: ”lad os synge”, og det har koret gjort siden 1985. Fra starten har det været et seriøst arbejdende klassisk kammerkor, der gerne synger såvel kernerepertoiret af danske sange og salmer som større værker af f.eks. Händel, Dvořák, Brahms og Fauré. Siden 2017 har koret været ledet af dirigent Jørgen Graven Nielsen.

Cantemus består i dag af 24 sangere, der hvert år synger 8- 10 koncerter rundt omkring på Sjælland med hovedvægten lagt på kirkekoncerter. Desuden har koret tradition for at deltage i projekter med andre kor fra regionen, og har bl.a. medvirket i opførelser af Johannes Brahms Ein Deutsches Requiem og Carl Nielsens Fynsk Forår.

Søndag 8. september kl. 15.30

Sæsonafslutning: Musik fra Holbergs tid: koncert med kammerkoret Cantemus.

Entré 100 kr.

 

Til toppen