LOGO

Kærlighed i ild og røg med

Madame Nielsen og Holberg

 Herregårdsdagen den 16. august på Tersløsegaard byder på forpremiere på Madame Nielsens ny kærlighedsroman fortalt med nedslag i Holbergs skildringer af kærlighed. Desuden forevisning af Holbergs stuer og åben herregårdshave med salg af egne grøntsager, urter og frugter

 

Den ene beskriver kærlighedens altfortærende kraft som flammer og ild. Den anden bruger røg i sin fortælling om en ung jomfrus kærlighed til en madamenielsenaf landets største tobakssmøgere. Næsten 300 år adskiller de to billeder af kærligheden. Ilden findes i den særdeles nulevende forfatter Madame Nielsens ny roman ”Lamento”, som udkommer den 11. september på forlaget Grif. Røgen skyldes den danske litteraturs forlængst afdøde fader Ludvig Holberg, som i sin epistel 89 fra 1748 beretter om, hvordan nogen kan fatte kiærlighed til det, som andre har afsky for.

På Herregårdsdagen søndag den 16. august besøger Madame Nielsen Tersløsegaard for at læse op af sin tredje og sidste roman i den kærlighedstrilogi, som åbnede med ”Den endeløse sommer” i 2014, fortsatte med ”Det højeste væsen” i 2017 og nu afsluttes med ”Lamento”. Oplæsningen begynder kl. 14.00 og krydres med nedslag i Holbergs roman Niels Klim, hvor ”koner og piger praler ganske ubekymret med deres affærer og skryder af deres erobringer”.

Besøg museum og haven

Både museet og haven er åben på Herregårdenes dag søndag den 16. august kl. 12-17. Indendøre fortæller museets foreviser om Holberg og Tersløsegaard, mens herregårdens havefolk viser rundt i haven. Desuden er der denne dag salg af havens afgrøder såsom ærter, gulerødder, porrer, hvidløg, spidskål, lægeurter, blomsterbuketter og måske tidlige æbler. Fra et havetelt tillbydes endvidere servering af kolde og varme drikke samt sandwich og kage.

Herregårdens dag er et initiativ, der sigter mod at styrke bevidstheden om den vigtige, fælles kulturarv, landets godt 700 herregårde udgør. Det er Herregårdsmuseet Gammel Estrup på Djursland, som med støtte fra NordeaFonden koordinerer begivenhederne på de herregårde, som holder åbent den 16. august.

Ludvig Holberg købte Tersløsegaard i 1745. Det var dengang et meget stort gods med tusinder af tønder land ager og skov, 148 bøndergårde, tre møller, et teglværk og fem kirker. Herregårdens trefløjede hovedbygning, opført 1739 i barokstil, er i dag museum, omgivet af to hektar have med frugttræer, usprøjtede grøntsager, urter og blomster, indrammet af store avnbøghække i kvadranter. Holberg, der var ugift og barnløs, testamenterede hele godset til Sorø Akademi, som overtog skov- og landbrugsdriften.

Søndag 16. august kl. 12-17

Herregårdenes Dag: Forfatteren Madame Nielsen læser op om kærlighed i ild og røg. Forevisning af LudvigHolberg Museet og herregårdshaven. Salg af havens afgrøder og servering af drikkevarer m.m. Læs mere HER.

Entré: 60 kr.

Dagens program:

Kl. 12.00-17.00 : Forevisning af Holberg Museet og herregårdshaven. Salg af havens afgrøder og af mad og drikkevarer i havens serveringstelt.

Kl. 14.00 – ca. 15.00 : Madame Nielsen læser op fra havescenen.

Forening af musik og teater

To fine kunstnere mødes i Holbergs stuer: Koncertpianisten Steen Pade og skuespilleren Henrik Jandorf

Klaverkoncert sammen med udvalgte Holberg-tekster. Det er det originalt fornyende program, som præsenteres på Ludvig Holberg Museet søndag den 23. august. Inde i Holbergs autentiske stuer fra 1700-tallet mødes Steen Pade og Henrik Jandorf omkring et fornemt koncertklaver. Pade er pianist og komponist, tidligere rektor for Det Kgl. Danske Musikkonservatorium. Jandorf er skuespiller, mangeårig fast medlem af ensemblet på Det Kgl. Teater. Temaet er ”vand”, udtrykt bl.a. gennem Debussy's ”Sunkne Katedral” foruden korte klaverstykker af Ravel, Chopin og Pades egne kompositioner afvekslende med oplæsning. I Holbergs omfattende værk er vand et genkommende tema. I modsætning til vore dages angst for vandets stigning bekymrede Holberg sig for at jorden skulle forgå af mangel på vand for at blive fortæret af klodens indre ild! Forestillingen forventes at få et samlet uafbrudt halvanden time langt forløb fra kl 15.30.

Søndag 23. august kl. 15.30

Klaverkoncert med Steen Pade og oplæsning af skuespiller Henrik Jandorf. Temaet er ”vand”, ”Den sunkne katadral” af Debussy m.m.

Entré: 125 kr.

NB. Begrænset plads. Koncerten er inden døre i Holbergs stuer. Reservation: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. 7446 6770 (telefonsvarer)

Teatret som åndskraft

Bertel Haarder har overtaget ansvaret som bestyrelsesformand for Det Kongelige Teater * Nu besøger han Tersløsegaard hvor Ludvig Holberg levede sine sidste år

bertelhaarderNæppe nogen dansk politiker har haft mere og længerevarende ansvar end Bertel Haarder. Han blev første gang valgt til Folketinget i 1975 og er i dag Tingets nestor. Samtidig har han siden 1982 været minister i den ene regering efter den anden og har slået alle rekorder som den længst siddende minister siden systemskiftet i 1901. Nu er han som 75-årig udpeget som formand for Det Kongelige Teaters bestyrelse. Som sådan varetager Bertel Haarder det overordnede ansvar for teatrets cirka 780 årlige forestillinger inden for genrerne ballet, koncert, skuespil og opera. På årets finanslov er afsat 528 mio. kr. til teatret.

Siden 1748 har Det Kongelige Teater været Danmarks nationalscene. Åbningsforestillingen for 272 år siden var Ludvig Holbergs ”Den Politiske Kandestøber”, og siden er Holbergs komedier opført tusinder af gange på teatrets skrå brædder. Indtil begyndelsen af indeværende århundrede kunne man endda med usvigelig sikkerhed regne med mindst en Holberg-forestilling i hver sæson. I de senere års repertoire er der blevet længere mellem Holbergs skuespil, selvom Holbergs rolle som det danske teaters fader forbliver uanfægtet. Om blot to år, i 2022, er det præcis 300 år siden, teatret fødtes, da der for første gang nogensinde vistes skuespil på dansk sprog for almindelige danskere (i modsætning til hoffet og adelen, der havde kunnet forlyste sig med skuespil på fransk og tysk). Det var på Grønnegade Teatret, og det var Holberg, der havde skrevet det første danske skuespil. I årene derefter fortsatte han med kolossal åndskraft sin poetiske raptus og forfattede 25 komedier på blot tre år!

Søndag 6. september 15.30: Formanden for Det Kgl. Teater Bertel Haarder (MF): Teatret som åndskraft. 

Entré: 100 kr.

Reservation: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. 74 46 67 70 (telefonsvarer).

Til toppen