LOGO

Besøg Holberg på

Herregårdenes dag

herregaardsdaglogoHolbergs herregård Tersløsegaard har både åbent museum, haverundvisning og salg af egne grøntsager, urter og frugter søndag den 18. august

 

 

 

tersloesegaardflag

 

Over indgangsdøren til Tersløsegaard står skrevet: ”Her levede Ludvig Holberg sine sidste somre, glad ved at ordne et urede og bedre bondens kår”. Den store komedieforfatter var nemlig også herremand. I 1745 købte han Tersløsegaard og ejede til sin død i 1754 det vældige gods med tusinder af tønder land ager og skov, 140 bøndergårde, tre møller, et teglværk og fem kirker. Herregårdens trefløjede hovedbygning, opført 1739 i barokstil, er i dag museum, hvor Holbergs stuer kan besøges. Ejendommen er omgivet af to hektar have med frugttræer, usprøjtede grøntsager, urter og blomster, indrammet af store avnbøghække i kvadranter.

Både museet og haven er åben på Herregårdenes dag søndag den 18. august kl. 12-16. Indendøre fortæller museets foreviser om Holberg og Tersløsegaard, mens herregårdens havefolk viser rundt i haven. Desuden er der denne ene dag salg af havens afgrøder såsom ærter, gulerødder, porrer, hvidløg, spidskål, lægeurter, blomsterbuketter og måske tidlige æbler. Fra et havetelt tillbydes endvidere servering af kolde og varme drikke og måske smagsprøver – alt efter høstudbyttet!

Holberg bosatte sig i herregårdens hovedbygning over for kirken i Tersløse og varetog personligt ledelsen af driften. Ved overtagelsen var godset temmelig misrøgtet, men Holberg var dygtig og opnåede store resultater. I modsætning til mange af datidens herremænd, der piskede de stavnsbundne bønder til arbejde, opmuntrede Holberg sine tusinder af ansatte med penge til udvidelse af stalde og køb af heste og andre moderne redskaber. Resultatet var, at høstudbyttet voksede med hele 30 pct. i de ni år, Holberg havde godset. Så det var med rette, Holberg fik det eftermæle, at han ”bedrede bondens kår og skabte orden i et urede”. Holberg, der var ugift og barnløs, testamenterede hele godset til Sorø Akademi, som siden har stået for skov- og landbrugsdriften.

 

Herregårdenes dag er et nyt initiativ, der sigter mod at styrke bevidstheden om den vigtige fælles kulturarv, landets godt 700 herregårde udgør. Det er Herregårdsmuseet Gammel Estrup på Djursland, som med støtte fra NordeaFonden koordinerer begivenhederne på de herregårde, som holder åbent den 18. august. På Sjælland er det foruden Tersløsegaard bl.a. Selsø, Skjoldnæsholm, Vognserup og Kragerup.

 

Søndag 18. august kl. 12-16

Herregårdenes dag: Forevisning af LudvigHolberg Museet og herregårdshaven. Salg af havens afgrøder og servering af drikkevarer m.m.

Entré: 50 kr.

TERSLØSEGAARD

Holbergsvej 101, 4293 Dianalund

www.tersloesegaard.dk

Kontakt: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. 7446 6770

Til toppen