LOGO

Uforudsigeligt kvindesind

på Tersløsegaards havescene

Holbergs vægelsindede fruentimmer er fuldstændig uberegnelig * Syv skuespillere og to musikanter opfører den 7. juni uddrag af den kostelige komedie i Holberg Museets have

 

Det ene øjeblik er hun from, gudfrygtig og påholdende. Det næste bliver hun arrig, hovmodig og ødsel. Holbergs Lucretia, som er vgelsindethovedpersonen i komedien ”Den Vægelsindede”, er en stærkt humørsvingende kvinde. Søndag den 7. juni får publikum syn for sagen, når Teaterselskabet Pulchra Semper Veritas opfører udvalgte scener af komedien med syv skuespillere i rollerne som Lucretia, Eraste, Apicius, Petronius, Helene, Henrik og Pernille. Det sker akkompagneret af to musikanter i et sammenhængende forløb på cirka 50 minutter.

Ludvig Holberg havde selv problemer med denne kvindekomedie, som han bearbejdede flere gange. Den oprindelige version fra 1722, som havde fem akter, blev allerede i 1724 ændret for endelig i 1731 at blive omskrevet til en tre-akters komedie. Det er denne sidste udgave, som er grundlag for Teaterselskabets opsætning af en sammenhængende forestilling i ét langt forløb (som de ikke behøver at skamme sig over, for også Det Kongelige Teater havde skåret scener fra, da Den Vægelsindende sidst blev opført der!).

Skuespillet er en munter forvekslingskomedie, som på overfladen handler om et par giftelystne kvinders kærlighed til hinandens brødre. Det egentlig tema er hovedpersonens vekslende sindsstemninger. På Holbergs tid mente mange lærde, at vægelsind kunne forklares fysiologisk med ubalance i kvinders kropsvædsker. Holberg havde som forgrundsfigur i oplysningstiden helt andre forestillinger. Menneskets vilje og fornuft var for ham afgørende, så han har ment, at Lucretia burde få kontrol over sig selv ved at lære sig selv at kende. Det er det spørgsmål, komedien stiller – men ikke giver noget svar på! For Lucretia forbliver uforbederlig.

Søndag den 7. juni kl. 15.30: ”Den Vægelsindede”. Udvalgte scener af Holbergs komedie opføres af Teaterselskabet Pulchra Semper Veritas

Entré: 150 kr.

Reservation: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. ellere tlf. 74 46 67 70.

Til toppen