LOGO

Teatret som åndskraft

Bertel Haarder har overtaget ansvaret som bestyrelsesformand for Det Kongelige Teater * Nu besøger han Tersløsegaard hvor Ludvig Holberg levede sine sidste år

bertelhaarderNæppe nogen dansk politiker har haft mere og længerevarende ansvar end Bertel Haarder. Han blev første gang valgt til Folketinget i 1975 og er i dag Tingets nestor. Samtidig har han siden 1982 været minister i den ene regering efter den anden og har slået alle rekorder som den længst siddende minister siden systemskiftet i 1901. Nu er han som 75-årig udpeget som formand for Det Kongelige Teaters bestyrelse. Som sådan varetager Bertel Haarder det overordnede ansvar for teatrets cirka 780 årlige forestillinger inden for genrerne ballet, koncert, skuespil og opera. På årets finanslov er afsat 528 mio. kr. til teatret.

Siden 1748 har Det Kongelige Teater været Danmarks nationalscene. Åbningsforestillingen for 272 år siden var Ludvig Holbergs ”Den Politiske Kandestøber”, og siden er Holbergs komedier opført tusinder af gange på teatrets skrå brædder. Indtil begyndelsen af indeværende århundrede kunne man endda med usvigelig sikkerhed regne med mindst en Holberg-forestilling i hver sæson. I de senere års repertoire er der blevet længere mellem Holbergs skuespil, selvom Holbergs rolle som det danske teaters fader forbliver uanfægtet. Om blot to år, i 2022, er det præcis 300 år siden, teatret fødtes, da der for første gang nogensinde vistes skuespil på dansk sprog for almindelige danskere (i modsætning til hoffet og adelen, der havde kunnet forlyste sig med skuespil på fransk og tysk). Det var på Grønnegade Teatret, og det var Holberg, der havde skrevet det første danske skuespil. I årene derefter fortsatte han med kolossal åndskraft sin poetiske raptus og forfattede 25 komedier på blot tre år!

Søndag 6. september 15.30: Formanden for Det Kgl. Teater Bertel Haarder (MF): Teatret som åndskraft. 

Entré: 100 kr.

Reservation: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. 74 46 67 70 (telefonsvarer).

Til toppen