LOGO

2015

Enestående

særudstilling

holbergtiden

At Ludvig Holberg er evigt aktuel demonstreres i denne sæson med den elektrisk animerede udstilling ”Holberg - til Tiden”, som vises på Tersløsegaard fra 5. juni til 27. september. I lydtableauer, skærme og tekstplancher sættes gamle Holberg (1684-1754) i selskab med blandt andet TV-serien Paradise Hotel, bare bryster i Kvindelejr på Femø og Jacob Haugaard på Folketingets talerstol. Det er eksempler på, hvordan indholdet i Jeppe på Bjerget, Niels Klim og Den Politiske Kandestøber kan føres frem til vor tid.

Udstillingen er skabt til Hofteatret på Christiansborg og blevet til med støtte fra Statens Kunstfond, Augustinus Fonden og A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal. Det er enestående, at den nu vises i Holbergs eget hus. ”Holberg - til Tiden” kombinerer en historisk billed- og tekstfortælling med nye lyd- og billedcollager. Den omfatter 10 lydtableauer baseret bl.a. på billeder og lydoptagelser fra sceniske opførelser af Holbergkomedierne gennem hundrede år. Grafisk designer Christina Ann Sydow står for billedsiden, mens komponist Hans Sydow har udført lydsiden med udgangspunkt i historisk viden om Holbergs forhold til musik og med reference til Axel Grandjeans udgivelse fra 1880'erne af folkelig musik anvendt i Holbergs komedier. Sanger og skuespiller Ulle Bjørn Bengtsson reciterer, rapper og synger nye sange, skrevet af Bengtsson-Sydow.

Bag det hele ligger et udvalg af hele Holbergs forfatterskab, redigeret af Hofteatrets direktør, Peter Christensen Teilmann. De ti lydtableauer med tilhørende tekster og baggrundsartikler er samtidig udgivet som cd-bog. Cd-bogen kan købes til særpris 50 kr. på Tersløsegaard.

Se udstillingen præsenteret af Teatermuseet på Hofteatret HER.

Sæsonåbning med ny udstilling, opførelse af komedien "Den forvandlede Brudgom" og skuespillerinden Kirsten Olesens præsentation af Holberg

Til sæsonåbningen vises for første gang på Tersløsegaard den spændende ny udstilling "Holberg - til tiden", som med lydtableauer, skærme og tekstplancher sætter Holberg ind i nutidig sammenhæng. Udstillingen åbnes af direktøren for Hofteatret, Peter Christensen Teilmann.

Dernæst opføres Holbergs allersidste komedie ”Den forvandlede Brudgom”. Det muntre lille stykke om den giftesyge fru Terentia, der gerne vil have en ny mand og derfor henvender sig til Kirsten Giftekniv, var den sidste af de ialt 33 komedier Holberg skrev. Det var i 1753, mens han boede på Tersløsegaard. Den opføres af Filadelfia Teaterforening. Efter komedien vil skuespillerinden Kirsten Olesen fremføre en særlig holbergsk grundlovstale.

 

kirstenolesenportraetSidste efterår stod Kirsten Olesen på Skuespilhusets scene som Nille i forestillingen ”Erasmus Montanus”. Hun er den foreløbig seneste i den lange række af skuespillerinder, der har ageret Nille i den evigt aktuelle komedie. Den har siden 1751 været opført 450 gange på Det kgl. Teater! Som en af dansk teaters store Holbergsfortolkere vil Kirsten Olesen belyse Ludvig Holbergs frimodige syn på kvinders ligeværd. Anledningen er, at det netop i år er 100 år siden, danske kvinder fik valgret med Grundloven af 1915.

Skuespillerinden Kirsten Olesen har siden 1979 været fast ansat på Det kgl. Teater og medvirket i et utal af forestillinger. Af publikum er hun samtidig elsket for sine store roller i TV-serier som Bryggeren, Hotellet, Arvingerne og som tjenestepigen Agnes i Matador. Hun har flere gange modtaget Reumertprisen.

Holbergs frimodige kvindesyn

Ludvig Holberg var den formentlig allerførste fortaler for ligestilling mellem kvinder og mænd. Både i sine komedier og især i sine epistler og moralske tanker forfægtede han det i 1700-tallet så opsigtsvækkende synspunkt, at ”fruentimmer” ikke burde nægtes uddannelse og embeder, bare fordi de ikke ”bar bukser”. Det var i hans øjne et urimeligt spild af intelligensressourcer, at mennesker af hunkøn ikke kunne indtage deres plads i samfundet på lige fod med mænd.  I sine komedier gav Holberg kvinden og kvindesindet dominerende og flatterende plads. På Tersløsegaard boede Holberg i årene 1745-54, og den trefløjede vestsjællandske herregård nær Sorø er bevaret som museum, hvor Holbergs autentiske stuer kan opleves.

Borgmestertale og korkoncert

på plænen foran Tersløsegaard

Ludvig Holberg Museet inviterer til Sankt Hans bål med sang af Sorø Underholdningskor og båltale af Sorøs borgmester Gert Jørgensen

Heksen skal i år sendes afsted til Bloksbjerg af Sorøs borgmester Gert Jørgensen (foto), når Tersløsegaard på tirsdag aften den 23. juni gertholder sin store Sankt Hans fest. Arrangementet begynder kl. 20.15 med en koncert med Sorø Underholdningskor. Korets 20 sangere giver et program med fem smukke danske sange. Herefter tændes bålet kl. ca. 20.45 og borgmesteren holder sin båltale. Til sidst fører det store kor an i fællessang af ”Midsommervisen” og ”Danmark nu blunder den lyse nat”. På den store plæne foran Holbergs gård opstilles et serveringstelt med lidt vådt og tørt, og der er fri adgang for alle.

Sankt Hans bålet på Tersløsegaard er efterhånden blevet en tradition, som de senere år har samlet omkring 200 deltagere på den store åbne plads mellem herregården og kirken i Tersløse. Tidligere har bl.a. skuespillere fra Holbergteatret underholdt ved bålet og Tersløse kirkes kor har sunget.

SANKTHANSAFTEN - Tirsdag 23. juni fra kl. 20.15

Koncert med Sorø Underholdningskor, Sankthansbålet tændes, båltale af Sorøsborgmester Gert Jørgensen og til sidst fællessang.

Serveringstelt opstilles på pladsen.

Fri entré

Simon Rosenbaum indlagt

Søndagens forestilling gennemføres

af Ina og August Rosenbaum

Hedebølgen har slået 89-årige Simon Rosenbaum ud, men hans datter og barnebarn springer til, så arrangementet i Holbergs stuer i søndag 5. juli kl. 14.00 undgår aflysning

Det bliver i familien. Med en fantastisk imødekommenhed lovede skuespilleren Ina Rosenbaum og pianisten August Rosenbaum sent lørdag at rejse til Tersløsegaard for at gennemføre den forestilling, der er annonceret til søndag 5. juli kl. 14.00 med deres far og morfar i hovedrollen. Simon Rosenbaum blev lørdag kørt på hospital for at få sine væskedepoter fyldt op.

inaportrtSkuespilleren Ina-Miriam Rosenbaum, 56 år, (foto) er den ene af Simons to musikalske døtre. Hun er uddannet på Statens Teaterskole, har spillet teater, revy og instrueret i efterhånden en menneskealder. I 2011 modtog hun Årets Reumert for bedste kvindelige hovedrolle. Hendes søn August Rosenbaum, 28 år, er som et af de senere års mest bemærkelsesværdige klavertalenter allerede med i Statens Kunstfonds pulje for den unge elite samt belønnet med Danish Music Award i kategorien nye jazznavne. Han begyndte som ganske lille dreng at spille med morfar på Hindsberg flyglet i Simon Rosenbaums hjem, blev uddannet på Det kgl. Musikkonservatorium og har siden kastet sig ud i jazz avantgarde.

Søndag 5. juli på Tersløsegaard: Kl. 12.00 Museet åbner – i dagens anledning også med servering af drikkevarer (kaffe, øl, vand, vin). Kl. 14.00: Forestilling med Ina og August Rosenbaum omkring et Fazer koncertklaver. Entré: 65 kr.

Jazz og Poesi i Holbergs have

Stærk lyrik og improvisation mødes, når jazztrioen Reverse sammen med digteren Nicolaj Stochholm (foto) holder koncert på Ludvig nicolajstochholmHolberg Museet Tersløsegaard søndag den 19. juli klokken 16.00. Der venter publikum en dyb sammensmeltning af Stochholms meget udtryksstærke lyrik og Reverse's nærmest minimalistiske, og til tider eksplosive improvisatoriske univers.

Nicolaj Stochholm vil læse op af sine to seneste digtsamlinger Odefabrikanten (2011) og Ødelagt Rim (2013), og Reverse vil stille med deres instrumenter, parat til lade musikken tale sammen med ordene. Nicolaj Stochholm fremstår med sin udtryksfulde og til tider næsten lukkede billedstil som en moderne pendant til romantikkens og symbolismens poesi. Han debuterede i 1991 med digtsamlingen ”Biografi”. Siden er det blevet til syv digtsamlinger, bl.a. den anmelderroste ”Odefabrikanten” fra 2011 og hans digtsamling ”Ødelagt rim”, der begge er udgivet på Gyldendal. Hans digte er oversat til engelsk, fransk og finsk. Stochholm har modtaget Michael Strunge Prisen, Kunstfondens tre-årige arbejdslegat, Det Danske Akademis Beatrice Pris og Emil Aarestrup Medallien.

Jazzbandet ”Reverse” blev dannet i august 2011 af trommeslager og komponist Terkel Nørgaard sammen med pianisten Søren Gemmer og bassisten Jesper Thorn. Deres musik centrerer sig om den klare og stærke melodi, den rytmiske kompleksitet og den åbne tilgang til at alt kan ske. Gruppen har givet en række koncerter og har gjort sig stærkt gældende i genren jazz&poesi i samarbejde med forfattere som Jørgen Leth, Claus Høxbro og Nicolaj Stochholm.

SØNDAG 19. juli kl. 16.00. Jazz & Poesi i Holberghaven på Tersløsegaard. Entré: 75 kr. Reservation på tlf. 7446 6770 eller Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Sådan var det på Holbergs tid...

Professor Ulrik Langen kommer til Tersløsegaard søndag 14. juni for at fortælle om 1700-tallets mennesker

Professor Ulrik Langen er ikke alene specialist i 1700-tallets Danmarkshistorie. Han forstår også at formidle sin omfattende viden om ulriklangen3Holbergs århundrede på forståeligt og medrivende dansk. Nu kommer han til Tersløsegaard og holder foredrag om livet på Holbergs tid. Det sker søndag den 14. juni kl. 14.00.

Ulrik Langen demonstrerede allerede som ung lektor på Syddansk Universitet sin flair for at levendegøre 1700-tallet, da han udgav sit meget roste og livlige portræt af den ”gale konge” Christian VII under titlen ”Den afmægtige”. Siden udnævntes Ulrik Langen i 2012 til professor i 1700-tallets historie ved Københavns Universitet og medvirkede samme år som historisk konsulent i filmatiseringen af ”En kongelig affære” om Struensee og Christian VIIs dronning Caroline Mathilde. I 2013-14 blev Ulrik Langen et kendt TV-ansigt som vært på programmet ”Historiequizzen”, der sendtes på DR K. I 2014 indtrådte han desuden i Den Holbergske Stiftelse Tersløsegaards bestyrelse.

Fortællingen i historieskrivningen er en hjertesag for Ulrik Langen. Danmarkshistorien skal ikke være tør og kedelig. Den omfatter mennesker af kød og blod, som han formår at sætte ind i  historisk sammenhæng uden at give køb på fagligheden. Et eksempel leverede Ulrik Langen med sin bog om ”Hundemordet i Vimmelskaftet”, som i 2010 blev kåret som Årets historiske Bog.

På Tersløsegaard vil Ulrik Langen blandt andet fortælle om ”Vægteren på Holbergs tid...”

Søndag 14. juni kl. 14.00

1700-TALLET præsenteret af professor Ulrik Langen, foredrag

Entré 50 kr.

Billetreservation: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. 7446 6770.

En cabaret med Simon Rosenbaum

”Kvinder, Holberg – og mig” er den titel, Simon Rosenbaum har sat på sin optræden i Ludvig Holbergs stuer på Tersløsegaard simonrosenbaumsøndag den 5. juli. Der venter publikum halvanden times uforlignelig satire, musik, sang og sprogakrobatik, når den nu 89-årige entertainer, skuespiller og pianist gør sin entré. Simon Rosenbaum har i mere end 60 år været på scenen i dansk showbizz med underholdning, revy, cabaret og musicals. Senest vakte han i efteråret 2014 jubel på et københavnsk teater med premieren på sin nyeste forestilling. Den havde han selv kaldt ”Hold kæft! Lever du endnu?” - og leverede fra scenen en overbevisende bekræftelse.

”Jeg spiller min Simonade på Tersløsegaard til ære for Holberg. Han var jo også både underholdende og satiriker, og jeg kan fortælle, at jeg som fire-årig lærte mig at læse ved at låne min storebrors Holberg komedier, så der er virkelig en kontakt mellem Holberg og mig”, siger Simon Rosenbaum.

HOLBERG-SIMONADE – Søndag 5. juli kl. 14.00

Entré: 65 kr.

”Alle Tiders Jeppe” torsdag den 15. oktober kl. 11.00

Holbergteatrets Niels Vandrefalk opfører en munter familieforestilling på Tersløsegaard - for børn, forældre og bedsteforældre

Entré: 50 kr.

jeppeHvad er det med ham Holbergs Jeppe? Hvorfor drikker han? Hvorfor slår hans kone Nille ham hele tiden? Og hvorfor bliver han grov og magtsyg, når han vågner op i baronens seng?

Jeppes historie ligger i en skatkiste, som åbnes til børneteaterforestillingen på Ludvig Holbergs egen herregård i Tersløse. Det er skuespiller Niels Vandrefalk, som til forventelig morskab for hele familien præsenterer sin egen barnlige nytolkning af Holbergs kendte bonde Jeppe, som pludselig blev baron. Børnene får mulighed for at være med til at lege hans historie. Hvis de vil, kan de komme til at spille Nille, Jakob Skomager, baronen, hans lakaj, ridefogeden, ridefogedens kone og Jeppe og Nilles syv børn.

Forestillingen varer cirka 40 minutter. Entré er 50 kr. pr. næse, store som små, og reservation kan ske hos Tersløsegaards publikumsassistent Trine Ahnstrøm på trineDenne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller telefon 2267 0827.

Medvirkende: Niels Vandrefalk

Manuskript: Ludvig Holberg/Niels Vandrefalk

Instruktion: Niels Damkjær

Scenografi: Mona Damkjær

”Alle Tiders Holberg” søndag den 2. august kl. 14.00

Foredragsforestilling af og med HolbergTeatrets Niels Vandrefalk

Entré: 65 kr.

vandrefalkHvad var hemmeligheden bag Ludvig Holbergs geni? Dette store spørgsmål er udgangspunkt for forestillingen, som holbergskuespilleren Niels Vandrefalk opfører med svungen trekantet hat og åben invitation til dialog med publikum.

Vandrefalk præsenterer sagen således: Jeppes ”Drømmer jeg eller er jeg vågen” - monolog er lige så  kraftfuld som Shakespeares ”At være eller ikke at være”. Forskellen er blot, at den ene siges af en fattig bonde, den anden af en prins.

Holberg reddede vort danske sprog fra fortabelse. Han gav os vores nationalkomedie ’Jeppe på Bjerget’.  Han er for Norden, hvad Shakespeare er for Jorden. Holbergs betydning på kryds og tværs af fortid og nutid er som sprudlende festfyrværkeri

Forestillingen indeholder klip fra ’Jeppe’ og ’Guldbryllup med Holberg’

Varighed cirka 45 minutter. Entré 65 kr.

Reservation kan ske hos Tersløsegaards foreviser Allan Aistrup på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller telefon 74466770.

Galante Glimt og Gyldne Dråber søndag 13. september kl. 14.00

Entré 95 kr. (incl. vinsmagning)

Musik fra Holbergs egen tid - og vine fra Holbergs skov

helendaviesDen walisiske harpenist Helen Davies fremfører sammen med lederen af det internationalt kendte barokorkester Concerto Copenhagen, fløjtenisten Poul Høxbro, et repertoire af tidstypisk barokmusik. Det er to af de fineste fortolkere af 1700-tallets musik, som spiller inde i Holbergs stuer på Tersløsegaard denne søndag eftermiddag.

Efter koncerten præsenterer Orebo Vinlaug sine danske vine, høstet få kilometer nord for Tersløsegaard fra 325 vinstokke i nærheden af Verup-Lårup skoven, som tilhørte Holberg. Ved Orebo lå også Holbergs teglværk. Glade lokale ”vinbønder” har her siden 2011 dyrket vin på robuste druer. Vinlaugets formand Mogens Schwensen (som er medlem af Sorø Byråd) præsenterer fire forskellige slags vin og byder på smagsprøver.

1700-tals musik

”Galante glimt” er koncertens titel med henvisning til det turbulente 1700-tal, da Holberg skabte sine komedier, J. S. Bach sin storslåede kirkemusik, Händel sine operaer og Vivaldi sin orkestermusik. Fra denne skatkiste henter Helen Davies og Poul Høxbro musik og beretninger og arrangerer dem i fløjelsbløde toner og skarpe citater. De to musikere præsenterer musikken på deres favoritinstrumenter: Keltisk harpe, fløjte samt pibe-og-tromme. De har blandt andet hentet flere stykker fra nodesamlingen på ”Bibliotheca Academia Soranae” – Sorø Akademis berømte bibliotek, hvortil Ludvig Holberg i sin tid testamenterede hele sin kostelige bogsamling (den gik desværre tabt ved Akademiets brand i 1813).

Der er meget begrænset plads i Holbergstuen, hvor koncerten holdes, så reservation tilrådes. Det kan ske hos Tersløsegaards foreviser Allan Aistrup på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. 74 46 67 70.

Til toppen